Utrustning för orientering

För att syssla med orientering behövs lite utrustning. En del saker behöver man direkt, andra grejer kan man vänta med tills man börjat tävla mer aktivt.

Heltäckande kläder
För att överhuvudtaget få träna och tävla måste du ha byxor som täcker hela dina ben. På överkroppen går det bra med t-shirt. Detta p.g.a. att det är lätt att riva sig på taggbuskar eller skada sig på annat vis i skogen.

Självklart vill vi gärna att du springer med OK Kompassens klubbkläder på. Kläder beställer du av Siw Nilsson

Oömma löparskor
Det går bra att springa med vilka löparskor som helst, men trailskor eller orienteringsskor är att föredra. Tänk på att du kommer bli väldigt skitig om fötterna, så ta inte dina finaste skor!

Orienteringsskor

Kompass
Så fort du lämnat nybörjarstadiet är det dags att skaffa en kompass. I början kan du få låna av klubben (begränsat antal).

Det finns två sorters kompasser. Tumkompass eller en klassisk ”planka”. De flesta kör med tumkompass idag, men vilken man själv föredrar är individuellt. Prata gärna med din ledare om tips och råd.

"Planka"
"Planka"
Tumkompass
Tumkompass

SportIdent
Förr i tiden stämplade man med stiftklämmor. Numera ”stämplar” man elektroniskt med ett system som heter SportIdent. Varje löpare måste ha sin egen löparbricka, en så kallad ”SI-pinne”, för att kunna delta. På sina första tävlingar får man gärna låna en SI-pinne av klubben, men sedan är det dags att skaffa en egen. SI-pinnar köper man direkt av tillverkaren: http://sportident.se

Pannlampa
Vi orienterare tränar utomhus året om oavsett väder och årstid. På vintern när det är mörkt på kvällarna tränar vi orientering i mörker – nattorientering.

Då behövs en bra pannlampa. Pannlampor kan vara precis hur dyra som helst, men för nybörjaren räcker en billigt lampa långt!

Pannlampor kan man köpa både i vanliga sportaffärer och på nätet.